fbpx

TERMA & SYARAT SEWA KERETA

PERJANJIAN TEMPAHAN KERETA SEWA LANGKAWI

 1. Bayaran deposit tempahan mesti dibuat untuk mengesahkan tempahan anda. Nilai tempahan bermula RM50 dan ke atas, bergantung pada jenis kenderaan atau tarikh yang ditempah.
 2. Caj sewaan kenderaan adalah berdasarkan tempoh 24 jam. Sebarang jam tambahan akan dikenakan bayaran.
 3. Pemandu mesti mempunyai lesen memandu sah yang dikeluarkan oleh kerajaan kelas D dan ke atas atau setaraf bagi pemandu antarabangsa. Lesen mesti belum tamat tempoh. Pemegang lesen memandu taraf L tidak dibenarkan memandu kereta sewa. Lesen pemandu antarabangsa perlu di dalam Bahasa Inggeris (English) atau bahasa yang boleh difahami pemilik.
 4. Lokasi pengambilan/penghantaran yang tersedia adalah:
  • Jetty Point Kuah Langkawi
  • Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi
 5. Yuran lain (apabila berkenaan):
  • Cagaran sewa (dikembalikan apabila dikembalikan) – Wajib
  • Bayaran penghantaran (sehala) untuk lokasi lain di Pulau Langkawi
   • Kawasan Kuah – RM20.
   • Tg Lembung – RM30.
   • Pantai Chenang– RM40.
   • Padang Matsirat – RM20.
   • Kawasan Kereta Kabel – RM50.
   • Kawasan Datai – RM100
  • Caj lebihan masa setiap jam (Kereta – RM10, MPV/van – RM20, Kenderaan Mewah – RM50). Maksima 5 jam tambahan, caj sehari penuh akan dikenakan selepasnya.
  • Aksesori tambahan (Kerusi kanak-kanak dll.)
 6. Deposit tempahan tidak akan dikembalikan jika pembatalan dibuat dalam tempoh sebulan sebelum tarikh penyewaan. Perubahan tarikh dibenarkan dan mesti dimaklumkan sekurang-kurangnya tiga hari sebelum tarikh pengambilan.

 

ARAHAN PENYEWAAN KENDERAAN

 1. Had laju jalan raya di seluruh Langkawi adalah 70km/j. Peraturan dan undang-undang keselamatan jalan raya Malaysia hendaklah dipatuhi penyewa pada setiap masa.
 2. Parkir di ruang yang disediakan dan bayar caj letak kereta apabila perlu. Sebarang saman atau kompaun yang dikenakan semasa tempoh sewaan hendaklah ditanggung oleh penyewa.
 3. Dilarang merokok di dalam kenderaan pada setiap masa. Pastikan kereta dalam keadaan bersih semasa pemulangan kenderaan atau bayaran pembersihan akan dikenakan jika tidak dipatuhi.
 4. Pastikan bahagian dalam dan luaran kenderaan dalam keadaan baik. Sentiasa periksa keadaan kenderaan seperti tekanan angin tayar. Hubungi pemilik jika berlaku masalah atau kecemasan.
 5. Pemilik mempunyai hak untuk mengenakan bayaran yang munasabah atau mengambil semula kenderaan daripada penyewa dalam tempoh sewaan jika penyewa gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan.

 

PERJANJIAN SEWA KERETA LANGKAWI

(terpakai ketika penyerahan kenderaan kepada penyewa)

 1. Saya mengakui telah menerima kenderaan di atas dalam keadaan baik semasa penerimaan.
 2. Saya bersetuju kenderaan ini bukan untuk penggunaan yang menyalahi undang-undang atau melanggar undang-undang yang menyebabkan kenderaan itu disita atau dirosakkan.
 3. Saya bertanggungjawab ke atas apa-apa kompaun kesalahan lalu lintas atau saman yang dikenakan sepanjang tempoh sewaan.
 4. Saya bersetuju untuk bertanggungjawab penuh ke atas kenderaan sehingga ia kembali kepada pemilik.
 5. Saya akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan pada kenderaan disebabkan kemalangan atau kecuaian bagi pihak saya.
 6. Saya difahamkan bahawa kenderaan diinsuranskan sepenuhnya dengan polisi kenderaan bermotor standard. Walau bagaimanapun, penyewa bertanggungjawab adalah tertakluk kepada klausa eksais sehingga RM5000 (kereta), RM8000 (MPV atau van) dan RM10’000 (Mewah).*
 7. Saya berjanji untuk membayar lebihan bagi penghantaran lewat untuk kereta RM10, van atau MPV RM20 dan Kereta Mewah RM50 untuk setiap kelewatan jam tambahan.* Semua insurans dan perlindungan eksais tidak terpakai untuk kerosakan atau kehilangan akibat kecuaian, penggunaan kenderaan yang menyalahi undang-undang atau tidak wajar. Insurans dan perlindungan eksais juga tidak melindungi tayar yang tertusuk, tayar pecah, kesilapan bahan bakar, kerosakan bateri kerana terlupa mematikan peranti elektrik dan kehilangan atau kerosakan pada aksesori kenderaan.

  Kemalangan atau kerosakan hanya berlaku untuk perlanggaran antara dua objek yang bergerak. Sebarang kerosakan semasa kenderaan tidak bergerak akan berada di bawah tanggungjawab penuh penyewa dan tertakluk kepada perlindungan eksais yang disebut.

  Bagi kerosakan yang melibatkan pihak ketiga, penyewa dikehendaki mendapatkan maklumat daripada pemandu pihak ketiga termasuk nama pemandu, IC/Pasport, lesen memandu dan nombor pendaftaran kenderaan. Sekiranya tuntutan tidak dapat dibuat terhadap insurans pihak ketiga, semua kerosakan akan berada di bawah tanggungjawab penyewa dan tertakluk kepada eksais yang disebut.

  Penyewa diingatkan bahawa kerosakan bawah badan dan overhed adalah pada risiko mereka sendiri pada setiap masa. Semua insurans dan perlindungan eksais adalah tidak sah jika kenderaan dipandu di jalan atau permukaan yang tidak rata dan tidak diturap.

  Penyewa dikehendaki menghubungi wakil kami jika berlaku sebarang kejadian kemalangan atau kecurian kereta.

  Laporan polis hendaklah dibuat dalam masa 24 jam selepas kemalangan atau dari masa anda mengetahui kecurian atau kehilangan. Laporan polis hendaklah diperolehi secara bertulis.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa
Call Now Button
%d bloggers like this: