fbpx

TERMA & SYARAT SEWA KERETA

PERJANJIAN TEMPAHAN

 1. Bayaran deposit tempahan mesti dibuat untuk mengesahkan tempahan anda. Nilai tempahan bermula RM50 dan ke atas, bergantung pada jenis kenderaan atau tarikh yang ditempah.
 2. Caj sewaan kenderaan adalah berdasarkan tempoh 24 jam. Sebarang jam tambahan akan dikenakan bayaran.
 3. Pemandu mesti mempunyai lesen memandu sah yang dikeluarkan oleh kerajaan kelas D dan ke atas atau setaraf bagi pemandu antarabangsa. Lesen mesti belum tamat tempoh. Pemegang lesen memandu taraf L tidak dibenarkan memandu kereta sewa. Lesen pemandu antarabangsa perlu di dalam Bahasa Inggeris (English) atau bahasa yang boleh difahami pemilik.
 4. Lokasi pengambilan/penghantaran yang tersedia adalah:
  • Jetty Point Kuah Langkawi
  • Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi
 5. Yuran lain (apabila berkenaan):
  • Cagaran sewa (dikembalikan apabila dikembalikan) – Wajib
  • Bayaran penghantaran (sehala) untuk lokasi lain di Pulau Langkawi
   • Kawasan Kuah – RM20.
   • Tg Lembung – RM30.
   • Pantai Chenang– RM40.
   • Padang Matsirat – RM20.
   • Kawasan Kereta Kabel – RM50.
   • Kawasan Datai – RM100
  • Caj lebihan masa setiap jam (Kereta – RM10, MPV/van – RM20, Kenderaan Mewah – RM50). Maksima 5 jam tambahan, caj sehari penuh akan dikenakan selepasnya.
  • Aksesori tambahan (Kerusi kanak-kanak dll.)
 6. Deposit tempahan tidak akan dikembalikan jika pembatalan dibuat dalam tempoh sebulan sebelum tarikh penyewaan. Perubahan tarikh dibenarkan dan mesti dimaklumkan sekurang-kurangnya tiga hari sebelum tarikh pengambilan.

 

ARAHAN PENYEWAAN KENDERAAN

 1. Had laju jalan raya di seluruh Langkawi adalah 70km/j. Peraturan dan undang-undang keselamatan jalan raya Malaysia hendaklah dipatuhi penyewa pada setiap masa.
 2. Parkir di ruang yang disediakan dan bayar caj letak kereta apabila perlu. Sebarang saman atau kompaun yang dikenakan semasa tempoh sewaan hendaklah ditanggung oleh penyewa.
 3. Dilarang merokok di dalam kenderaan pada setiap masa. Pastikan kereta dalam keadaan bersih semasa pemulangan kenderaan atau bayaran pembersihan akan dikenakan jika tidak dipatuhi.
 4. Pastikan bahagian dalam dan luaran kenderaan dalam keadaan baik. Sentiasa periksa keadaan kenderaan seperti tekanan angin tayar. Hubungi pemilik jika berlaku masalah atau kecemasan.
 5. Pemilik mempunyai hak untuk mengenakan bayaran yang munasabah atau mengambil semula kenderaan daripada penyewa dalam tempoh sewaan jika penyewa gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan.

 

PERJANJIAN SEWA KERETA LANGKAWI
(terpakai ketika penyerahan kenderaan kepada penyewa)

 1. Saya mengakui telah menerima kenderaan di atas dalam keadaan baik semasa penerimaan.
 2. Saya bersetuju kenderaan ini bukan untuk penggunaan yang menyalahi undang-undang atau melanggar undang-undang yang menyebabkan kenderaan itu disita atau dirosakkan.
 3. Saya bertanggungjawab ke atas apa-apa kompaun kesalahan lalu lintas atau saman yang dikenakan sepanjang tempoh sewaan.
 4. Saya bersetuju untuk bertanggungjawab penuh ke atas kenderaan sehingga ia kembali kepada pemilik.
 5. Saya akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan pada kenderaan disebabkan kemalangan atau kecuaian bagi pihak saya.
 6. Saya difahamkan bahawa perlindungan insurans kenderaan adalah tertakluk kepada klausa lebihan RM5000 (kereta) dan RM8000 (MPV atau van).
 7. Saya berjanji untuk membayar lebihan bagi penghantaran lewat untuk van / MPV RM20 dan kereta RM10 untuk setiap kelewatan jam tambahan.

 

 

 

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa
Call Now Button
%d bloggers like this: